Een Roeitocht over de Thames in 7 dagen

32 roeiers stapten zaterdag 30 augustus 2014 in de bus naar Engeland, om in 7 dagen over 190 km en door 42 sluizen van Lechlade naar Sunbury vlak voor London te roeien.

Door Ineke Rem, NRV De Meije

De Thames is 236 mijl lang (380 km) en kronkelt van west (Cotswolds) naar oost, dwars door London naar zee. De rivier volgt al zo’n 10.000 jaar dezelfde route en heeft een enorme geschiedenis, te lezen in het lijvige boekwerk van Peter Ackroyd, Thames Sacred River. De Thames heeft zijn naam aan vele bedrijven gegeven en hierin zie je het economisch belang van de rivier. Ook ‘leisure’ is al decennia van belang, vele haventjes en vele roeiverenigingen zijn aan de oevers te vinden, soms wel 5 roeiverenigingen naast elkaar.Etappe 1: Lechlade - Newbridge
In Lechlade stappen wij de volgende ochtend in 8 wherries. Na ze eerst vaarklaar gemaakt te hebben, roeien we naar de eerste sluis. In het passeren van sluizen worden we in de loop van de week steeds handiger, invaren, stootwilletje uit, rigger opklappen en de sluislijn om de bolder en dan zakken we soms meer dan 2 meter.

Het is heerlijk weer en ontspannen roeien we over een veel smallere en kronkeliger Thames dan we dachten, met ‘bomen links en bomen rechts’ naar een citaat van een tochtgenoot uit Breda. In de waterdichte zakken zit niet alleen droge kleding, maar ook de voorraad versnaperingen, inclusief een met heet water gevulde thermoskan voor koffie en thee. De sturen genieten al snel van de koffie en van de omgeving die aan hen voorbij wordt geroeid.

Onderweg zijn de steigertjes niet zoals we ze gewend zijn en al gauw prikken we de ‘Medemblik’ gewoon in de kant, strekken de benen, wisselen en eten de in alle vroegte gekochte broodjes. Na 27 km en 6 sluizen arriveren we bij het eindpunt van de dag, Newbridge. De boten gaan de kant op en wij stappen in de bus naar ons hotel The Four Pillars. Hier smaakt de pint als een godendrank, en genieten we van een douche en een heerlijk gezamenlijk diner.

Etappe 2: Newbridge - Oxford
Om 6 uur gaat de wekker, 7 uur zitten we aan het ontbijt en om 8 uur stappen we in de bus naar een supermarkt voor de hapjes en drankjes onderweg en dan naar de boten; dit schema wordt een dagelijks ritueel. Dag 2 begint weer op een kronkelende en smalle Thames, maar in de loop van de dag zien we meer huizen en roeiverenigingen en varen we Oxford binnen, een roeimekka en wat er ook gebeurt, wij drinken een pint in de pub Head of the River!
Op dag 3 gaan we Oxford verkennen na een kort roeitraject, de Thames wordt hier wel Isis genoemd. Christ Church College wordt bezocht, hier zijn opnamen gemaakt voor de Harry Potter film en we drinken bier in het stamcafé van Inspector Morse, The White Horse.

Etappe 3: Oxford - Reading
We vervolgen de Thames, roeien onder schilderachtige gemetselde bruggen door, passeren vele zwanen, kerkjes en kroegjes aan het water, mooie plekjes om van een drankje te genieten. We overnachten nu in Reading en hier geen diner in het hotel, maar in een pub vlakbij, waar we heerlijk eten met drankje voor £6,95; voor dit bedrag dronken we in het vorige hotel één groot glas wijn.

Etappe 4: Reading - Henley
Henley komt in zicht en dus ook het Rowing Museum. We zijn net op tijd om er nog te kijken, een heel museum over roeien, geweldig. Hier vind je de hele geschiedenis van het roeien, een overnaadse scheehouten acht waarin de eerste boatrace is gevaren en er ligt ook een Nederlandse wherry, afkomstig van De Hoop, Amsterdam. In Henley zit ook de Leander Rowing Club, een uiterst sjieke roeivereniging met in het logo een roze nijlpaard. Gelukkig is het shoppie van de club open en slaan wij onze slag.

Etappe 5: Henley - Windsor
Maar wat te denken van de dagtocht van Henley naar Windsor, hier droom je toch van! We zien luxe landhuizen langs het water met mooie tuinen en steeds weer sluizen met schitterende hanging baskets aan het sluiswachtershuisje. Ik stuur de bocht om en dan zie ik boven de hoofden van mijn roeimaatjes Windsor Castle verschijnen en wij roeien dan geruime tijd langs de Royal Estate. We overnachten vlakbij in een echt traditioneel Engels hotel en tijdens het gezamenlijke diner bedanken we onze admiraal en de vice admiraals voor de organisatie van deze schitterende tocht, de chauffeur wordt niet vergeten. We zingen hen toe met een onderweg gecomponeerd lied op de melodie van The wild rover.

Etappe 6: Windsor - Sunbury
Zaterdag roeien we dan het laatste traject, 35 km en 8 sluizen en komen we steeds dichter bij Londen. Er staat weinig stroom op ons traject, pas vanaf Teddington Lock, Londen, naar zee kan het verval wel 7 meter zijn met de daarbij behorende stroom. In Sunbury gaan de boten na een grondige sopbeurt op de botenwagen en we gaan in Harwich aan boord van de ferry voor de oversteek naar Hoek van Holland.

Het was een geweldige roeitocht!
‘We forget the Thames river, no never no more’
Ineke Rem
NRV de Meije, Nieuwkoop