Toeren in Noordoost Duitsland

Meerdaagse tocht op eigen gelegenheid

Haus Bikowsee
Net als drie jaar geleden planden enkele roeiers van de R&ZV Die Leythe uit Leiden een roeiweek in het merengebied ten noorden van Berlijn. Waar we toen gebruik maakten van het KNRB botenwagenproject, in de buurt van Haus Bikowsee, onze voorkeursplaats, moesten we nu zelf iets regelen. We besloten de gok te wagen en boten te huren bij een plaatselijke roeivereniging in Rheinsberg. De RV Rheinsberg biedt C-vieren en C-tweeën met stuurplaats aan voor drie euro per roeiplaats per dag. We huurden voor zes dagen een C-vier en een C-twee, en waren benieuwd wat het voor materiaal zou zijn.

Bij andere Duitse roeiverenigingen hadden we sterk verouderde boten aangetroffen. Dat was hier zeker niet het geval: nieuwe moderne boten waarin je heerlijk kon roeien. Weliswaar geen inklapbare maar wel stevige riggers, en we kregen goede peddels, pikhaken en kussens mee. De vriendelijke voorzitter gaf toestemming om de boten bij onze overnachtingsplaats en op een andere locatie achter te laten. Alles inclusief verzekering. Met elf deelnemers gingen we naar Duitsland, acht konden er gaan roeien en voor de walploeg van drie huurden we fietsen bij een plaatselijke fietsenverhuurder, die ook e-bikes had.

Bakker Janke
Op de Bikowsee
Van tevoren hadden we enkele roeitochten uitgezet. De eerste dag namen we de boten in Rheinsberg in ontvangst en maakten ze klaar voor de eerste tocht, die behoorlijk lang was en eindigde in Flecken Zechlin. Daar meerden we aan bij bakker Janke, er is een goede aanlegplaats waar we beide boten kwijt konden. Bakker Janke had diverse lekkernijen, vooral op het gebied van ijs. Inmiddels waren de fietsers ook aangekomen. Die hadden problemen ondervonden op de bospaden, waar het door het mulle droge zand moeilijk fietsen was. Na een ruime rust vertrokken we, nu richting ons onderkomen, Haus Bikowsee. Omdat er een aantal motorbootjes was aangemeerd, trokken we onze boten via het badstrand de wal op.

Haus Bikowsee
In pension Haus Bikowsee, waar we overnachtten, verschafte het echtpaar Basti en Kathleen Däbel ons, net als vorige keer, uitstekende kamers met douche en toilet. Ze verhuren twee- en eenpersoonskamers en er zijn twee losstaande bungalows. Het eten was er uitstekend, elke avond een ander streekgerecht en het ontbijt was uitvoerig. En we werden toevallig verrast door een groep Berlijnse shanty-zangers die elke avond oefenden voor een uitvoering in de buurt. Hun gezang was zeer aanstekelijk en we hebben uiteraard zo veel mogelijk meegezongen. We hebben erg geboft met het weer; een hele week geen wolkje aan de lucht en we konden altijd buiten eten. Het heldere zwemwater van de Bikowsee was voor enkelen aanleiding om vroeg in de ochtend al een duik te nemen.

Sluizen
De volgende dag hadden we een tocht gepland, waarbij we de boten bij overdraagplaats Fleether Mühle zouden achterlaten. De sluizen die we op weg daarnaartoe moesten nemen bleken erg makkelijk. De schippers van de talrijke motorjachtjes en jachten lieten ons keurig voorgaan en de sluis werd door een van de schippers bediend door een hendel over te halen. Het verval bedroeg slechts twee meter. Bij de volgende sluis hadden we een zogenaamde Bootschleppe verwacht, maar de daar aanwezige Schleusenwärter liet ons meteen de sluis invaren, we pasten er nog precies bij. Voor enkele nieuwkomers in ons gezelschap was dit een hele ervaring. Na deze sluis moesten we een smalle doorgang vinden, gemarkeerd door een bord in de vorm van een wybertje. We misten de doorgang en kwamen na een ruime rustpauze weer bij een sluis terecht. Daarna was het nog een kort stukje naar de overdraagplaats, waar de door ons bestelde taxibus op ons stond te wachten. Het overdragen ging vlot, de buschauffeur hielp mee. Het daar aanwezige karretje bleek uitsluitend geschikt voor kano’s. Thuisgekomen, genoten we van ons avondeten, dat buiten werd opgediend en luisterden we weer naar de shanty-zangers die druk aan het oefenen waren. De bus bracht ons de volgende dag precies om tien uur terug naar Fleether Mühle. We roeiden in een ongelooflijk mooi gebied, waar iedereen van onder de indruk was.

Kerkje en rondvaart
Omdat de vermoeidheid begon toe te slaan, besloten we het de derde roeidag wat rustiger aan te doen en maakten we een tocht naar het rustige plaatsje Kagar met een Jugendstil-kerkje. De tocht voerde langs een mooie beek. De vierde dag was onze geplande rustdag, eerst op de fiets naar Rheinsberg, waar we het slot bezochten en per rondvaartboot over diverse meren voeren.
De vijfde dag moesten de boten alweer terug, we voeren via het gehucht Warentin waar we in de tuin van een antieke uitspanning lunchten. Daarna maakten we de boten schoon en leverden we ze in bij voorzitter Müller, die ons hielp de boten op hun plaats terug te leggen.

Info
Verdere informatie over de streek en transportmogelijkheden zijn te vinden in dit document. Uiteraard geef ik, indien gewenst, zelf nog aanvullende informatie. Het pension Haus Bikowsee vraagt een zeer schappelijke dagprijs voor groepen van tien personen die een week willen blijven van €59,90 per persoon inclusief halfpension, waarbij bij het ontbijt lunchpakketten kunnen worden gemaakt.

Gerrit Jan Huijsman
Vragen / opmerkingen? Stuur ze aan redactie@roeiblad.nl, wij sturen ze door naar Gerrit Jan.