Bij Roei!-1

pagina 6 - 9

Na elke bocht weer een nieuw uitzicht


Enkele websites over toerroeien:

pagina 10 - 11

Het Eindhovens Kanaal


In Roei! staat geen kaartje, maar hier des te groter: als je op het kaartje klikt, krijg je de kaart op volle grootte.

pagina 14 - 15

Stelstrips voetenborden


Het ideale voetenbord... bestond 50 jaar geleden al, laat Ruud Goedknegt weten in reactie op de test van voetenbordrails in het eerste nummer van Roei!.

Goedknegt schrijft: "Het is een driedimensionaal verstelbaar systeem, dwz afstand, hoogte en hoek zijn naar wens te variëren. Vier haarspelden is alles wat je daar voor nodig hebt. Tijdens de roei E.K. van 1964 heb ik dit getoond op de Bosbaan aan diverse botenbouwers, maar ze waren nog niet vertrouwd met het gebruik van kunststof. Ik was mijn tijd te ver vooruit." En hij doet er een foto bij.

Dat maakt veel duidelijk: het voetenbord steunt op twee stangen die in verschillende sleuven gestoken kunnen worden waarmee de hoek variabel is in te stellen. Vier haarpinnen houden de stangen op hun plek.

Het innovatieve voetenbord maakte deel uit van de Rugo skiff, Nederlands eerste kunststof skiff die Goedknegt zelf ontwierp, ontwikkelde en bouwde. De proefvaart vond in juni 1964 plaats. De Rugo skiff is na een aantal jaren gebruik bij RIC overgedaan aan het Amsterdamse Scheepvaartmuseum waar hij nog steeds deel uitmaakt van de collectie.

Meer info op Goedknegt's website.

pagina 27 - 29

Vliegende vaart


De race van de eenpersoons ‘Flyak’-kano tegen het Noorse nationale vierpersoons team over 200 meter:


Andy Card in zijn draagvleugelskiff:


pagina 34 - 35

De jongens in de boot


'Deutschland, Deutschland!' roept het publiek. De verslaggever denkt dat zijn land een goede kans maakt en merkt pas bij de finish dat de Amerikanen winnen.